Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

12-2023

Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

Op dit moment hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij het aanschaffen van een bestelauto. Vanaf 2025 komt hier verandering in: vanaf dat jaar betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenauto’s. Voor elektrische bestelauto’s blijft de uitzondering nog wel bestaan.

Wat is bpm?

Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit is een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt als je een nieuw auto koopt. Hoeveel bpm je betaalt verschilt per voertuig en is gebaseerd op de hoogte van de CO2-uitstoot van de wagen. Je betaalt de belasting ook als je een auto uit het buitenland importeert. In dat geval betaal je de belasting ook op tweedehands auto’s.

Ook ondernemers betalen bpm wanneer ze een personenauto aanschaffen. Maar bij het kopen van een bestelauto voor de zaak gelden op dit moment nog andere regels.

Uitgezonderd van bpm

Sinds 2007 betaal je als ondernemer geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto, mits je deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Wanneer je de bestelauto vooral privé gebruikt, moet je wel bpm betalen. Deze uitzondering blijft nog t/m 2024 bestaan.

Om elektrisch rijden te stimuleren wordt er nog een uitzondering gemaakt. Op dit moment zijn volledig elektrische voertuigen, zowel personenauto’s als bestelwagens, uitgezonderd van bpm. Bij de aanschaf van een volledig elektrische auto hoef je dus geen bpm te betalen.

Regels voor de huidige bpm-uitzondering

Om geen bpm over je bestelauto te betalen, moet je als ondernemer wel aan een aantal regels voldoen. Dit zijn een aantal eisen:

  • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers dat je op een jaar rijdt voor je onderneming;
  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst;
  • De wagen is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen en bevat geen zitplaatsen in de laadruimte.

Voldoe je niet aan deze eisen? Dan moet je waarschijnlijk bpm-aangifte doen en belasting betalen. Voor een lijst met alle eisen en meer informatie, bekijk de website van de Belastingdienst

In 2025 vervalt de uitzondering voor ondernemers

Op Prinsjesdag 2022 werd de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor ondernemers aangekondigd. Inmiddels is er ook door de Eerste en Tweede kamer akkoord gegeven op deze wijziging (onderdeel van het Belastingplan 2023). Dit houdt in dat ondernemers, naar verwachting, vanaf 1 januari 2025 bpm gaan betalen bij de aanschaf van een bestelauto.

Hoeveel bpm ondernemers gaan betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van de wagen. De bpm wordt per gram CO2 berekend. Op deze manier wordt de belasting gelijkgetrokken met die van personenauto’s. Het goede nieuws is dat de vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto’s blijft bestaan.

Waarom vervalt de vrijstelling bpm?

De overheid wil met deze wijziging de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Aangezien de bpm berekend wordt aan de hand van de CO2-uitstoot, loont het zich om een CO2-uitstootvrije of zuinige bestelauto te kopen.

Daarom blijft de uitzondering op elektrische bestelauto’s bestaan. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije bestelauto’s stimuleren, net zoals nu voor elektrische personenauto’s wordt gedaan.

Overstappen op een elektrische bestelauto

Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je dus geen bpm te betalen. Maar er zijn nog meer voordelen als je overstapt. De milieu- en zero-emissiezones in de steden worden steeds strikter en worden uitgebreid. Met een dieselbestelauto kun je straks de stad bijna niet meer inrijden. Elektrische wagens zijn daarentegen wel welkom in deze gebieden.

En dan is er ook nog de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd). Bij de aanschaf van een elektrische (bestel)auto hoef je ook deze belasting, in ieder geval tot en met 2024, niet te betalen. Ook stijgt het aanbod van elektrische bestelauto’s in Nederland, wat meer keuze biedt.

Vind je de aanschafprijs van een elektrische bestelauto nog te hoog?

Via KR Lease kun je eenvoudig een elektrische bus leasen voor een vast bedrag in de maand. Vraag naar de mogelijkheden.

Bron: ANWB

Ander nieuws